sobota, 17 października 2015

Tildaz Halloween


Tilda Hallowen








Dynia, jest prawdziwa. Wychodowana w ogrodku z nasionka zeszlorocznej dyni ozdobnych.


Pajaczek wykonany z koralikow i cienkiego drucika miedzianego


Miotla: Chinska Paleczka do jedzenia + Rafia.


Pajeczna: Klej ozdobny z brokatem.









poniedziałek, 12 października 2015

sobota, 10 października 2015

Krewetki



Krewetki w trzech odsłonach.

Na prośbę moje przyjaciółki Ani, przedstawiam moje krewetki.
Dlaczego w trzech odsłonach. Ponieważ Ania powiedziała ze najlepsze krewetki jakie jej smakowały, wykonane w warunkach domowych, jadła u mnie. A ze nie pamiętam dokładnie które jej serwowałam, postanowiłam kupić więcej i zrobić każdych po trochu.
Krewetki można jeść w trzech różnych stopniach oczyszczenia.


1.Calkowicie oczyszczona. Łepek urwany, obrane z łusek, usunięta żyłka trawienna.
2.Urwany łepek ( niektórzy mówią ze obieranie krewetek to grzech główny w ich przyrządzaniu).
3. Naturalne, w całości.

1. Krewetki (około 300g) czyścimy.

1-2 ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę. Mieszamy z krewetkami. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.



Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy  około 5 min.



2. Krewetki  w tempurze.

Tempura
1 żółtko
1szkl. lodowatej wody ( ja wcześniej wkładam butelkę wody do zamrażarki)
1 szkl. mąki pszennej

 Jajko wodę i mąkę wymieszać tworząc ciasto. Gęstość ciasta powinna być jak ciasto naleśnikowe. ( Ja moje ciasto podczas smażenia trzymam w pojemniku który ma żelowa wkładkę miedzy ściankami , który wcześniej zamrażam, jeżeli nie posiadasz takiego pojemnika, dorzuć dwie kostki lodu do ciasta, lub wsadź wcześniej metalowa miseczkę do lodówki. Chodzi o to by ciasto nie podnosiło temperatury do czasu smażenia. Ciasto musi być zimne. Inaczej nie będzie chrupiące :-)

Krewetki mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i 2 łyżeczkami sosu sojowego. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Zanurzamy w tempurze





Następnie smazymy w głębokim oleju o temperaturze 165-170 st. smażymy krewetki zanurzając je wcześniej w Tempurze.


Jak rozpoznać temperaturę oleju? 
Ok. 160 stopni – kropla ciasta spada na samo dno garnka i powoli wypływa na powierzchnię
Ok. 170 stopni – kropla ciasta zanurza się do połowy i wypływa na powierzchnię
Ok.180 stopni – kropla ciasta w ogóle się nie zanurza, smaży się na powierzchni skwiercząc




3. Krewetki w całości w czosnku i chili.

Marynata.
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego ( może być zwykły jeżeli takiego brak)
1 łyżeczka sosu sojowego.
i centymetr tartego świeżego imbiru ( opcjonalnie)
Papryczka chili (może być świeża posiekana, lub suszona, ilość w zależności od upodobania.

Krewetki  marynujemy 2 godziny.
Krewetki  razem z sosem wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzana patelnie.



 Podsmażamy koło 5minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Zalewamy białym winem około 0.5 szkl.
dusimy kolejne 5 minut pozwalając aby wino mogło odparować.
Dodajemy około 1 łyżki masła.  Dusimy jeszcze koło 2-3 min . Dodajemy z posiekana pietruszka.


Smacznego.

Moja ocena tego dania to 4/5
Stopień trudności***
Aniu mam nadziejnie ze  ci wyjdą. Jak nie to wpadaj do mnie ja ci przygotuje.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...