Wpadłam na pomysł aby co jakiś czas zrobić ciasta czy potrawy z mojego dzieciństwa czyli z PRL szukałam w intrenecie i znalazłam ciasto Ambasador . Nie wiem czy je pamiętacie.
Przepis pochodzi z bloga zjemto.blox.pl
Zmieniłam odrobinkę skład
A efekt sami ocenicie.
Ciasto składa się: z biszkoptu, masa budyniowej która dzielimy na dwie części i polewy.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
200g cukru
90 g maki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywna piane do której dodajemy powoli małymi porcjami cukier. Kiedy cukier rozpuści się w białkach, dodajemy kolejno żółtka.
Wymieszana mąkę z kakałem i proszkiem do pieczenia . dodajemy do jajek delikatnie mieszając za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min w temperaturze 160 C.
Masa Budyniowa:
1 litr mleka
250 g miękkiego masła
5 łyżek cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
2 czubate łyżki maki pszennej
3 żółtka
Do masy białej: brzoskwinie w puszce
Do macy kakaowej: 3 łyżki nutelli,
100 g czekolady mlecznej z orzechami
50 g rodzynek
łyżka kandyzowanej skorki z pomarańczy (skorka z polowy sparzonej i wyszorowanej pomarańczy)
Do masy białej: brzoskwinie w puszce
Do macy kakaowej: 3 łyżki nutelli,
100 g czekolady mlecznej z orzechami
50 g rodzynek
łyżka kandyzowanej skorki z pomarańczy (skorka z polowy sparzonej i wyszorowanej pomarańczy)
Z litra mleka odlewamy jedna szklanek, resztę gotujemy w garnku razem z cukrem (pamiętaj aby nalać na dno nagrzanego garnka wodę, zapobiegnie to przypaleniu masy budyniowej).
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczana, mąkę pszenną oraz złotka rozrabiamy w szklance mleka która odlaliśmy na początku.
Kiedy nasze mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy nasza mieszankę , gotujemy jeszcze chwilkę energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Nasz budyń odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy nasz budyń jest już chłodny, miksujemy masło aby było gładkie i bardzo powolutku dodajemy po łyżce budyniu cały czas mieszając.
Masę dzielimy teraz na dwie polowy. Do jednej części dodajemy Nutelle oraz posiekana czekoladę i rodzynki. dokładnie wymieszać.
Do drugiej części dajemy pokrojone bardzo dobrze odsączone, i dodatkowo wytarte w papierowy ręcznik brzoskwinie. Musza być naprawdę suche.
Do drugiej części dajemy pokrojone bardzo dobrze odsączone, i dodatkowo wytarte w papierowy ręcznik brzoskwinie. Musza być naprawdę suche.
Składanie ciasta:
opakowanie herbatników kakaowych
opakowanie herbatników maślanych
Upieczony biszkopt nasączamy sokiem, który został nam po brzoskwiniach. Na biszkopt wykładamy masę z Nutella. Układamy brązowe herbatniki.
Na to białą masę. Następnie białe herbatniki.
Na to białą masę. Następnie białe herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Polewa
100 g czarnej gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2 łyżki nutelli
1 łyżka śmietany 30%
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( na garnkiem z gotującą woda ustawiamy drugi garnek z czekolada) do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło i Nutelle i śmietanę. Polewę wylewamy na ciasto i zostawiamy do wystygnięcia.
Możemy udekorować według uznania. Ja zrobiłam kwiatki z białej czekolady
Możemy udekorować według uznania. Ja zrobiłam kwiatki z białej czekolady
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz