piątek, 2 stycznia 2015

Sushi - Maki

Sushi - to, to co lubi Karolinka, Aduś i oczywiście ja!!! :-)


Przepis na ryż


Składniki:

- 0,5 kg  ryżu do sushi
- woda mineralna
- 7 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki cukru 
- szczypta soli


Ryż należny bardzo dobrze wypłukać ( ja płuczę go około 20 razy). Kiedy woda jest już przejrzysta zostawiamy go w wodzie na  minimum 30 minut.

W tym czasie robimy sos do ryżu.
Ocet ryżowy cukier i sól podgrzewamy w małym rondelku. Nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.

Po 30 minutach moczenia gotujemy ryż w wodzie mineralnej, w proporcjach 1:1.2
 na 0,5 kg ryżu  dodajmy  wody.
 Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem co chwile mieszając, aż do wchłonięcia całej wody.
Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy w garnku pod przykryciem na kolejne 15 minut.
 Mieszamy z  ostudzonym sosem i odstawiamy do wystygnięcia (jeżeli mamy drewniane naczynie to przekładamy ryz do tego naczynia).


 Do wykonania sushi potrzebne nam będzie:

- mata bambusowa (do rolowania)
- nori - prasowane algi
- ocet (możne być zwykły)
- wasabi (zielona pasta podobna smakiem do chrzanu, ale dużo bardziej ostra)
- sos sojowy (słony lub słodki w zależności od gustu)
- marynowany imbir 
- bardzo ostry nóż ( ważne żeby był naprawdę ostry)
    no i oczywiście wszystko co chcemy wsadzić do środka
 (w moim przypadku bo robiłam kilka wersji
 ale pokazana jest jedna)
 - łosoś surowy
- ogórek
- wasabi
- awokado
- majonez



 Na matę z bambusa układamy nori. 
Ja mate zawijam w folię spożywczą.


Nakładamy ryż.
 Maczając palce w miseczce z wodą i odrobiną octu sprawimy, że ryż nie będzie nam się kleił do palców. Zostawiamy pasek około 1 cm od brzegu. Smarujemy go kilkoma ziarenkami ryżu, wtedy ładnie nam się sklei jednak ryż po zawinięciu nie wyjdzie poza brzegi. 

Smarujemy po całej długości pasek wasabi. 
Pamiętaj ze jest mocne!

Układamy wszystko co chcemy mieć w środku (w moim przepadku łososia, ogórek, awokado).


Zawijamy dość ciasno.




Bardzo ostrym nożem (bez ząbków) 
zamoczonym w wodzie z odrobina octu 
kroimy rulon na pól i następnie każdą połówkę na 4 części.
Wychodzi 8 kawałków. 


Podajemy z wasabi, marynowanym imbirem 
i sosem sojowym. 
Sushi je się rękoma lub pałeczkami. Nigdy widelcem!

Moja ocena tego dania to 5/5


Stopień trudności*****
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...