poniedziałek, 29 grudnia 2014

Wolowina po chinsku


Smaczne i kolorowe!!!



 Fajnie danie bo kiedy mamy juz wszystko pokrojone przyzadza sie je w 10 min.

Składniki:
 0,5 kg wołowiny( najlepiej zamrożonej)
1 duża marchewka
1 brokuła
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
pędy bambusa
bulion wieprzowy
2-3 łyżki sosu sojowego 
1-2 lyzki  oleju sezamowego
2 male cebule
2 lyzeczki maki ryzowej lub ziemniaczanej

Marynata: 
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego (opcjonalnie)
1/2  pęczka szczypiorek (opcjonalnie)
1 łyżeczka olej sezamowy ( możemy zastąpić go olejem słonecznikowym, ale warto kupić sezamowy , bo aromat tego oleju jest nie do zastąpienia)
1 łyżeczka octu ryżowego ( opcjonalnie) możemy zastąpić go kilkoma kroplami soku z cytryny


Wszystkie składniki kroimy wcześniej, ponieważ później nie ma na to czasu.


Sposób przygotowania:


Zamrożoną wołowinę kroimy na jak najcieńsze plasterki, i marynujemy ja w marynacie. Im dłużej tym lepiej (2-3 godziny)



Jeżeli mamy wok to super! Jeżeli nie, to na na bardzo mocno rozgrzana patelnie wlewamy olej  i smażymy wołowinę ciągle mieszając, około 3 minut.




Dodajemy  brokuły pokrojone z male cząstki . Smażymy około minuty ciągle mieszając.




Marchewkę i paprykę  pokrojona w cienkie słupki. Smażymy 2 minuty






Cebule pokrojona w ósemki. Smażymy 1 min

Dodajemy pędy bambusa . Smażymy 1 min



Rozpuszczonym bulionem wołowym podlewamy (około 150 ml) dusimy 1 minute, dodajemy sosu sojowego do smaku

Zagęścić maka rozpuszczona w wodzie. Mieszamy aż powstanie nam sos. 

et voila !!!

Moja ocena tego dania to 4/5


Stopień trudności***

 Smacznego!!! 




-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...