Swieta Bozego Narodzenia bez Piernikow????
To jak Wigilia bez choinki, barszczu, uszek; czy prezentow! Po prostu niemozliwa
Pierniki można przygotować kilka tygodni wcześniej, ale nie później niż 2-3 dni, by zdążyły skruszeć. Ponieważ pierniki zaraz po upieczeniu sa twarde. Wtedy najlepiej zamknąć je w pudelku z jabłkiem pokrojonym w ósemki. Naciągną wilgoci od jabłka i zmiękną.
Składniki:
-1,5 szklanki miodu-
-3/4 kostki masła (ok. 150 g)
-2/3 szklanki cukru
-600-650 g mąki pszennej
-1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
-1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
-1 jajko
Do garnuszka wrzucamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy, mieszamy aż składniki się połączą.
Do miski wsypać mąkę przyprawę do piernika, sodę, jajko oraz schłodzone masło z garnuszka . Ja wyrabiam w mikserze ( bo jestem leniwa).
Odstawiam ciasto na 40 min aby odpoczęło (troche stwardnieje a jeżeli jest za luźne dodać maki.
Do miski wsypać mąkę przyprawę do piernika, sodę, jajko oraz schłodzone masło z garnuszka . Ja wyrabiam w mikserze ( bo jestem leniwa).
Odstawiam ciasto na 40 min aby odpoczęło (troche stwardnieje a jeżeli jest za luźne dodać maki.
4 .Blache wykładam papierem do ciasta, wykładam do piernika ( nie układaj ich zbyt ciasno bo urosną i się posklejają ) pieczemy 15 minut w temperaturze do 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz