czwartek, 11 grudnia 2014

Swiateczne pierniki

Swieta Bozego Narodzenia bez Piernikow????


To jak Wigilia bez choinki, barszczu, uszek; czy prezentow! Po prostu niemozliwa



Pierniki można przygotować kilka tygodni wcześniej, ale nie później niż 2-3 dni, by zdążyły skruszeć. Ponieważ pierniki zaraz po upieczeniu sa twarde. Wtedy najlepiej zamknąć je w pudelku z jabłkiem pokrojonym w ósemki. Naciągną wilgoci od jabłka i zmiękną.



Składniki:

-1,5 szklanki miodu-

-3/4 kostki masła (ok. 150 g) 

-2/3 szklanki cukru

-600-650 g mąki pszennej

-1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 

-1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia 

-1 jajko





Do garnuszka wrzucamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy, mieszamy aż składniki się połączą.
Do  miski wsypać mąkę przyprawę do piernika, sodę, jajko oraz schłodzone masło z garnuszka . Ja wyrabiam w mikserze ( bo jestem leniwa).
Odstawiam ciasto na 40 min aby odpoczęło (troche stwardnieje a jeżeli jest za luźne dodać maki.





Do  miski wsypać mąkę przyprawę do piernika, sodę, jajko oraz schłodzone masło z garnuszka . Ja wyrabiam w mikserze ( bo jestem leniwa).
Odstawiam ciasto na 40 min aby odpoczęło (troche stwardnieje a jeżeli jest za luźne dodać maki.






4 .Blache wykładam papierem do ciasta, wykładam do piernika (  nie układaj ich zbyt ciasno bo urosną i się posklejają ) pieczemy 15 minut w temperaturze do 180°C 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...