Kto nie lubi czasami zjeść świeżego chlebka ze smalcem i ogóreczkiem? Ten nie wie co dobre!
Przepis na smalec z jabłkiem cebulka i czosnkiem.
350 g Słoniny bez skory
150 g boczku
1 duza cebula
1 jabłko
2 ząbki czosnku
sol, tymianek suszony
Słoninę drobno kroimy w kostkę, solimy i wytapiamy na średnio rozgranej patelni.
Kiedy zaczynaj nam się robiąc skwarki dokładamy drobno pokrojona cebule i mieszając czekamy aż skwarki zrobią się chrupiące. Zlewamy wszystko do garnka.
Na ta sama patelnie wrzucamy drobno pokrojony boczek, i jak zacznie się rumienić dodajemy jabłko (drobniutko pokrojone, lub starte na tarce o dużych oczkach), na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. (Czosnek nie możne się spalić bo będzie gorzki).
Wszystko wlewamy do garnka i dodajemy około pół łyżeczki tymianku
Najlepszy z ogóreczkiem kiszonym
Moja ocena tego dania to 4/5
Stopień trudności*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz