Przepyszny krem cytrynowy!!! Do deserów, ciast, tortów. Wspaniały z jogurtem naturalnym a nawet na kanapki
Składniki
4 średnie cytryny
4 jajka
100 g masła
400 g cukru pudru
Sposób wykonania
Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką.
Zetrzeć skórkę z cytryny
z cytryny wycisnąć skok za pomocą wyciskarki.
Do naczynia ustawionego na garnku z gorącą woda, wrzucić skórkę, masło, cukier, jajka i sok z cytrynu. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Zwrócić uwagę aby woda się nie gotował bo istnieje ryzyko ze nasz krem się zważy.
Mieszać aż krem zgęstnieje i oblepi łyżkę, około 30-35 minut
Przecedzić, przez sitko, najlepiej nylonowe ( ja niestety nie posiadam)
Wlać krem do małych słoiczków, do pełna ponieważ nasz krem po wystygnięciu zmniejszy swoją objętość.
Krem można przechowywać przez miesiąc w chłodnym miejscu, a w lodowce do 3 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz