Dziś szukałam przepisu na piersi z kurczaka, innego niż zawsze i znalazłam. Przepis pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej "SMAKOWITA kolekcja smaków", którą dostałam w prezencie od mojej bratowej. Dziękuję Aniu!!
Przepis odrobinkę zmodyfikowałam.
Produkty do kurczaka
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
sól i pieprz
2 ciasta francuskie
50 gram startego parmezanu
1 jajko
Produkty do sosu
1/2 szklanki mleka lub śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
sól,pieprz
Sposób przyrządzania
Mięso umyć, osuszyć, posolic i popieprzyć, włożyć do garnka. Marchewkę oczyścić, pokroić i dodać do mięsa wraz z 1 łyżką masła i posiekanego czosnku.
.
Gdy mięso się zarumieni wlać kikla łyżek wody i dusić 30 minut.
.
Gdy mięso się zarumieni wlać kikla łyżek wody i dusić 30 minut.
W miedzyczasie przygotowujemy sos.
Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle 3 minuty.
Na dnie tortownicy wysmarowanej tłuszczem ułożyć cienką warstwę rozmrożonego ciasta francuskiego,
na nim ułożyć farsz z kurczakiem,
polać sosem,
i przykryć płatem ciasta.
na nim ułożyć farsz z kurczakiem,
polać sosem,
i przykryć płatem ciasta.
Na cieście rozłożyć kawałki masła i wstawić tortownicę na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pokroić w trójkąty i podawać z pikantną sałatką.
Muszę sie przyznać że tym razem miałam pomocnicę. Bez niej moje danie nie było by pewnie tak pyszne. Dziękuję Alexandro♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz