Składniki
3 udka kurczaka
8 czubatych łyżeczek marmolady śliwkowej
8 czubatych łyżeczek keczupu
8 śliwek suszonych
1 cebula
3 łyżeczki masła klarowanego
1/2 papryczki chili ( opcjonalnie)
sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przyrządzania
Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić sola, pieprzem i papryka.
Usmażyć na patelni tak aby skorka była lekko spieczona. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na maśle klarowanym zeszklić cebule pokrojona w kostkę.
Dodać keczup, marmoladę, śliwki, papryczkę( ja lubię pikantne jedzenie)
Wszystko smażymy aż sos nam się zagęści.
Zalać sosem naszego kurczaka i pieczemy około 60 minut w piekarniku na 200 stopni, pod przykryciem.
15 min przed końcem ściągamy pokrywkę aby kurczak lekko się podpiekł
Smacznego
Wszystko smażymy aż sos nam się zagęści.
Zalać sosem naszego kurczaka i pieczemy około 60 minut w piekarniku na 200 stopni, pod przykryciem.
15 min przed końcem ściągamy pokrywkę aby kurczak lekko się podpiekł
Moja ocena tego dania to 4/5
Stopień trudności***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz