Jajka faszerowane. To super przystawka na imprezki, niedroga, szybka, i smaczna. Dziś jajka faszerowane w trzech odsłonach. Z tuńczykiem, z łososiem i Pieczarkami .
Składniki:
- jajka (najlepsze są te z kodem 0 lub 1)
- puszka tuńczyka (w sosie własnym)
- łosoś wędzony
- pieczarki
- cebula
- szczypiorek
- koperek
- sol
- pieprz
- czarne oliwki
- majonez
Jajka gotujemy 8 min max. Po ugotowaniu przekrajmy na pól i wyciągamy żółtka (uważaj aby nie przegotować jajek, w innym razie żółtka będą sine).
Jajka faszerowane Pieczarkami-
Pieczarki myjemy, drobno kroimy w kosteczkę.
Cebulkę kroimy równie drobno jak pieczarki.
Pieczarki podsmażyć na patelni z odrobina masła klarowanego. Pamiętaj pieczarki wrzucaj zawsze na mocno rozgrzana patelnie. Wtedy cala woda jaka jest w pieczarkach wyparuje, a nasze pieczarki będą smaczne (nie robimy zupy pieczarkowej :-)). Wykładamy do miseczki.
Na tej samej patelni z odrobinka masła klarowanego szklimy cebule (kiedy chcemy aby cebula nam się zeszkliła a nie zarumieniła, tłuszcz nie możne być mocno rozgrzany.
Wszystko razem mieszamy dodajemy żółtka majonez, doprawiamy solom i pieprzem smaku.
Jajka faszerowane tuńczykiem-
Tuńczyka odsączyć i rozgnieść widelcem. Czarne oliwki pokroić na drobne kawałeczki połączyć z żółtkami.
wszystko razem mieszamy dodajemy majonez, doprawiamy sola do smaku i pieprzem.
Jajka faszerowane łososiem-
Łososia drobno kroimy w kosteczkę. Umyty szczypiorek i żółtka
mieszamy dodając przyprawy jak wyżej
Wszystkie trzy pasty wkładamy z rękawy cukiernicze.
Następnie dekorujemy jeszcze jajeczka. U mnie, Łososiowe z koperkiem, tuńczykowe z czarna oliwką a pieczarkowe majonezem i pieprzem
Moja ocena tego dania to 4/5
Stopień trudności****
Mam nadzieje ze kochacie te jajeczka tak jak ja, i moi goście
Smacznego!!!!!
TO JEST FANTASTYCZNE ! :)
OdpowiedzUsuń