Nie lubicie szpinaku? Jeżeli zaufacie mi i wypróbujecie ten przepis. Obiecuje Wam ze zmienicie o nim zdanie. A Ci co lubia? Zakochają się w tym daniu.
Kiedy podaje to danie, goście podchodzą do niego z dystansem, bo powiedzmy sobie szczerze, ze nie wygląda on zaskakująco. Mój szwagier nazwał to danie "Brudas", wiec spróbujcie "Brudasa" Naprawdę POLECAM
Kurczak po Pakistańsku przepis:
Uwaga : pikantny !!!
- 4-5 udek kurczak
- 6-8 dużych cebul
- 1 kg mrozonego mielonego szpinaku
- 4 czubate łyżki czerwonej papryki (łagodnej)
- 4 czubate łyżki mielonego imbiru
- 4 czubate łyżki curry
- 3 płaskie łyżki soli
- pól szklanki bulionu
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, i przyprawiamy sola, pieprzem i papryka i lekko nacieramy oliwa. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Kurczaka pieczemy na blaszce w piekarniku od czasu do czasu podlewając go sosem który wyciekł z mięsa.
Cebule kroimy na pół. Połówki zaś na talarki około 5 -6 mm
Do dużego garnka wlewamy olej aby zakryć dno. I na zimny tłuszcz wrzucamy cebule. Dusimy ja około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Cebula ma nam się zeszklić, ale pozostać lekko twardawa.
Do garnka wrzucamy zamrożony szpinak i cały czas mieszając rozmrozić go. Następnie dodac wszystkie przyprawy. Paprykę, imbir, curry, sol wymieszać dokładnie.
Moja ocena tego dania to 4.5/5
Stopień trudności**
Następnie do szpinaku wrzucić kurczaka (bez tłuszczu) wmieszać, dolać bulion i na wolnym ogniu mieszając od czas do czasu aby nam się nie przypalił leciutko dusić 20 minut.
Podawać z bagietka
Smacznego!!!
Piszcie co myslicie na temat tego daniea
Super ! �� mam jedno pytanie, czy kurczaczek musi byc lekko podpieczony kiedy wrzucamy go do szpinaku? Pozdrawiam! ❤️
OdpowiedzUsuńTak musi byc upieczoney ale nie taki na 100 procent. Poniewaz jeszcze bedzie 20 minut duszony w szpinaku, wiec moze sie rozwalic. Oczywiszcie nic nie szkodzi jak tak sie stanie. Straci jednak na wygladzie .
OdpowiedzUsuń