niedziela, 1 lutego 2015

Piersi Z kaczki w sosie z czerwonych owocow.



             Uwielbiam kaczkę. Nauczył mnie  ja jeść mój mąż. 
Tak wiec dziś cudowne, wręcz królewskie danie,
 a w roli głównej : Kaczka!!!



Produkty:
- piersi z kaczki
- czerwone owoce( ja miałam mrożone maliny, truskawki, jagody, porzeczki)
- 2 łyżeczki dżemu (może być malinowy, truskawkowy , porzeczkowy)
- ocet malinowy (opcjonalnie) 
- czerwone wino 
- masło
- sol, pieprz



Piersi oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.



 Ponacinać  skórę.
Robimy to po to, aby wytopić tłuszcz, 
który kryje się pod skórą


Mięso posolić, popieprzyć i polać odrobina oliwy.
 Natrzeć go i odstawić na 30 minut. 

Piersi z kaczki układamy na zimną 
i suchą patelnie bez tłuszczu.
 Smażymy najpierw od strony skóry 
(tłuszcz z kaczki nam się wtedy ładnie wytopi,
 a skórka ładnie się przypiecze a nie spali).
Smażymy około 6 minut z każdej strony.

Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem, który nam się wytopił.
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
na 6-8 minut (w zależności od wielkości piersi).


Na patelnię (tę samą co było pieczone mięso) 
wlewamy czerwone wino (50 ml) aby zebrać smak,
 który został na patelni. 
Wrzucamy nasze owoce i wszystko smażymy. 
Dodajemy dżem i odrobinę octu malinowego 
dla zrównoważenia słodyczy.


Na koniec kawałek masła. 
Mieszamy wszystko i chwilkę dusimy.

.
 Miksujemy.

Kiedy pieczenie naszego mięsa dobiegnie końca,
 wyciągamy je z piekarnika i pozwalamy odpocząć, 
aby soki się związały. 
Następnie mięso kroimy na plasterki . 
Podajemy na sosie, lub polane sosem.

Niebo w gębie!!!


!!!! Polecam!!!!!
Smacznego !!!!


Moja ocena tego dania to 5/5


Stopień trudności****

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...