niedziela, 21 czerwca 2015

Gadżet do gotowania jajek.


 Jeżeli macie problem z czasem w jakim gotuje się jajka, istnieje gazet , który może Wam w tym pomóc. Przetestowałam go kilka razy. Nie jest bardzo precyzyjny  bo wszystko zależy od wielkości jajek, to jednak mi się przydaje.


Moje, ze tak nazwę sztuczne jajeczko :-) wkładam do wody razem z jajkami. Jajka zawsze wkładamy do gotującej wody. Jeżeli mamy to z odrobina sody


I w trakcie gotowania sprawdzam w jakim stopniu ugotowały się jajka.


A la coqu- Na miękko . Żółtko pływające, może się zdarzyć ze białko tez może być nie dogotowane. Około 3 min dla nie posiadających sztucznego jajeczka.


Mollet- Białko w pełni ścięte, żółtko na wpół wolne. Około 6 min


Dur- Na twardo. Białko i żółtko ścięte. 10 min nie więcej. Jeżeli jajka przegotujemy powstanie  przebarwienie na żółtku. Nieprzyjemny  wizualny efekt.

Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...