niedziela, 16 listopada 2014

Le moelleux au chocolat

 "Le moelleux jest ciemny, słodki, ciepły, i płynny. To orgazm wieńczący paryskie obiady"- Oliviern Magny


 To cytat z książki "Zakochany w Paryżu" opisujący ten mały, ale cudowny deser.Nie wiem dlaczego każdy myśli ze to bardzo skomplikowane. To super ciastko do kawy, kiedy dostajesz  telefon ze za  20 minut będzie u ciebie przyjaciółka na kawie. 20 minut nie więcej a doznania niezapominanie, spróbuj!!!


Przepis:

-250g czarnej czekolady ( gorzka :-) najlepiej 70 % )
-250g  masła
- 8 jajek
-125g cukru
-75g maki
- roztopione  masło do smarowania foremek
Połamana czekoladę i masło roztopić, w kąpieli wodnej (naczynie ustawiamy na garnku z gotująca się woda), lub w mikrofalówce moc 350 W na 4 min


 -w tym czasie



 Cale jajka rozbić do naczynia dodać cukier, wymieszać.


 Dodać make.


Dodajemy roztopione masło z czekolada.


 Foremki za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem. Ja użyłam tym razem większych foremek z foli aluminiowej, ale mogą być tez sylikonowe. (Pamiętaj aby przy babeczkach i sufletach smarować boki foremek od spodu ku gorze zgodnie z kierunkiem rośnięcia ciasta w trakcie pieczenia) dokładnie posmaruj tez brzegi foremki.



6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez 6 min.w mniejszych silikonowych foremkach w większych 7.5 min 
Wyciągnij odrazo po upieczeniu, w innym razie babeczki mogą nie być płynne w środku
( Nie musisz  złożyć całego ciasta. Możesz upiec tyle porcji ile potrzebujesz, a resztę ciasta schować do lodówki. Cisto musi być użyte w przeciągu 5 dni).
Moja ocena tego dania to 4/5

Stopień trudności**
Najlepiej podawać cieple z gałka lodów waniliowych

                                                                   Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...