czwartek, 6 listopada 2014

Nalesniki z nadzieniem serowym

  Myślę ze, chyba wszystkie dzieci kochają naleśniki, ale nie tylko. Moj maż tez je uwielbia. Pamiętam jak smażyłam je 3 razy w tygodniu. :-)   





NALESNIKI :


150 g mąki
2 jajka
- 250 ml mleka
- 2 lyzki cukru
- woda mineralna lub zwykła woda
- 2 lyzki oleju

 Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut ( Kiedy ciasto odpoczywa, nalesniki sa lepsze). Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na  rozgrzanej patelni  na małej ilości oleju.
  
NADZIENIE :

1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na 
1 jajka
2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.
łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
Wszystko  wymieszac na  gładką masę 

Na polowe naleśnika nakladamy ser,  składamy  w trójkąty.  Odgrzewać na patelni na wolnym ogniu posypac cukrem, ktory powinien sie skarmelizowac. Podawać z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany.Dobrze smakują o owocami lekko kwasnymi. U mnie mus ze zmiksowanych czerwonych owocow (maliny, truskawki, pozeczki, jagody . Pychota polecam!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...