środa, 10 grudnia 2014

Smalec domowy :-)


Kto nie lubi czasami zjeść świeżego chlebka ze smalcem i ogóreczkiem? Ten nie wie co dobre!




Przepis na smalec z jabłkiem cebulka i czosnkiem.

350 g Słoniny bez skory
150 g boczku
1 duza cebula
1 jabłko
2 ząbki czosnku
sol, tymianek suszony

Słoninę drobno kroimy w kostkę, solimy i wytapiamy na średnio rozgranej patelni.





Kiedy zaczynaj nam się robiąc skwarki dokładamy drobno pokrojona cebule  i mieszając czekamy aż skwarki zrobią się chrupiące. Zlewamy wszystko do garnka.


Na ta sama patelnie wrzucamy drobno pokrojony boczek, i jak zacznie się rumienić dodajemy jabłko (drobniutko pokrojone, lub starte na tarce o dużych oczkach), na koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. (Czosnek nie możne się spalić bo będzie gorzki).

 Wszystko wlewamy do garnka i dodajemy około pół łyżeczki tymianku



Najlepszy z ogóreczkiem kiszonym


Moja ocena tego dania to 4/5


Stopień trudności*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...