piątek, 19 grudnia 2014

Dekorowanie piernikow


Na specjalne życzenie mojej przyjaciółki  Ani!!!!!


Pierniczki dekorujemy lukrem królewskim.



Składniki:

2 białka ( w temperaturze pokojowej)
400-440 g cukru pudru
kilka kropel cytryny






Do miski wrzucamy cukier puder wlewamy białka, i krople cytryny. Wszystko miksujemy  przez około 10 minut na wolnych obrotach.




Dzielimy na części, i dodajemy barwniki jeżeli chcemy uzyskać kilka kolorów.





 Lukier wlewamy w rękaw cukierniczy, jeżeli nie mamy, wykonujemy go z pergaminu lub papieru do pieczenia ciasta.





Jeżeli chcemy żeby lukier był bardziej płynny dodaje więcej cytryny lub  odrobinę cieplej wody (takim bardziej rzadszym wypełniam pierniczki).

 Kilka wzorów.



Kwiatek:




Jelonek:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...