środa, 25 marca 2015

Kurczak po cygansku

Robiłam już kilka razy. Bardzo mi smakuje.


Składniki

3 udka kurczaka
8 czubatych łyżeczek marmolady śliwkowej
8 czubatych łyżeczek keczupu
8 śliwek suszonych
1 cebula
3 łyżeczki masła klarowanego
1/2  papryczki chili ( opcjonalnie)
sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przyrządzania

Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić sola, pieprzem i papryka.


Usmażyć na patelni tak aby skorka była lekko spieczona. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.


Na maśle klarowanym zeszklić cebule pokrojona w kostkę.



Dodać keczup, marmoladę, śliwki, papryczkę( ja lubię pikantne jedzenie)
Wszystko smażymy aż sos nam się zagęści.


Zalać sosem naszego kurczaka i pieczemy około 60 minut w piekarniku na 200 stopni, pod przykryciem.
15 min przed końcem ściągamy pokrywkę aby kurczak lekko się podpiekł


Moja ocena tego dania to 4/5
Stopień trudności***
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...